2013. június 24., hétfő

Rendezvényszervezés, mint marketingeszköz 1.

A rendezvények szervezését a magam részéről az egyik legjobb marketing eszköznek tartom. Ilyen szempontból én a marketing egyik ágának(?) tartom ezt a szakmát. Ugyan jóval hamarabb ismerkedtem meg a rendezvényekkel, mint a termékek piaci bevezetésének művészetével. Ez aztán szép volt, nem? :)

A rendezvények attól érdekesek, mivel magukban is sok ember megszólítására alkalmasak, és adott esetben (és a célunktól függően) még nyereségesek is lehetnek. A sok embert alapvetően kétféleképpen érjük el: a helyszínen megjelentekhez közvetlen elérést, míg az esemény media kampánya szélesebb nyilvánosságot biztosít.

A rendezvények fontosságához nem fér kétség. Gyakorlatilag nem nagyon van olyan ügynökség vagy vállalkozás, amelyik rendezvényen való megjelenés nélkül igyekszik bevezetni egy terméket. Sokak emiatt is csapnak fel rendezvényszervezőnek. Ha már úgyis meg kell jelenni egy rendezvényen, miért is ne kereshetnénk rajta, ahelyett, hogy fizessünk?! Tényleg, miért ne? A media szívesen áll bármilyen szexi, divatos témájú rendezvény mellé, a nagy sajtóérdeklődés pedig majd vonzza a szponzorokat. Hmm. Szépen hangzik...

Azonban sokan szembesülünk vele, hogy egy szokásos tyúk vagy tojás dilemmával állunk szemben már az elején. A sajtót akkor érdekli az eseményünk, ha fizetünk, vagy ha vannak celebek (vagy ha olyan rangos, nagy presztízsű eseményről van szó, de akkor ezen a részen már túl vagyunk). Végső soron tehát fizetnünk kell. Fizetni akkor tudunk, ha vannak szponzorok (hacsak nem nyúlunk zsebbe, de az alapötlet nem ez volt, ugye...). A szponzorokat két dolog érdekli: az elérés és a többi szponzor. Tehát, ha van már jó szponzorunk és media lefedettségünk, akkor a szponzorokat érdekelné. Nos, valahonnan innen indultunk, köszönjük.

Mielőtt tehát forró fejjel nekiugranánk, hogy csináljunk egy rendezvényt, nem árt megbizonyosodni, hogy mit szeretnénk, ehhez mi az, ami rendelkezésünkre áll, és egyébként mi van a piacon. Fontos látnunk, hogy az általunk elképzelt rendezvényre szükség van-e. Ezt persze nehéz megítélni, hiszen mikor van szükség valamire a piacon, ha van hozzá hasonló, vagy ha nincs...?

Más szóval itt is végig kell gondolni azt, amit bármilyen más üzletnél - illetve legalább egy kis részét:
  • Mitől tudunk mi mások - lehetőleg jobbak - lenni, mint a többi piaci szereplő?
  • Mitől nem lehet minket utánozni? Az sem baj, ha lehet, de nem árt tisztában lenni vele. Másfajta üzleti modellt, és lehetőleg kevesebb befektetést kockáztatni. (Bár lehetünk különlegesek attól is, hogy sokkal többet fektetünk bele valamibe, mint mások, de ez a szokásos, általam nem preferált modell...)
  • Milyen típusú a rendezvényünk? 
Ez megint az a veszélyes kategória, ami banálisnak tűnik, de sajnos nem az. Úgyhogy itt lassítsunk le egy kicsit. Azért fontos tudni, hogy milyen típusú a rendezvényünk, hogy legalább mi értsük és tudjuk előre, hogy - remélhetőleg - hol keletkezik a profit.

Hol keletkezhet egy rendezvényen bevétel? Alapvetően 3 (vagy 4, nézőpont kérdése) olyan szereplő lehet, aki hajlandó fizetni nekünk:
  1. Néző / résztvevő
  2. Szponzor / kiállító
  3. Támogató (állami,  önkormányzati, stb... szerv)
Hiba lenne abban bízni, hogy mindegyikük fizetne a rendezvényért. Ha mégis ebben bízunk és ezzel próbálkozunk, az a színvonal, látogatottság, stb... rovására fog menni! Ez a tapasztalat. Nyilván a nagy presztízsű, vagy sikerágazat ismert képviselőjének eseménye kivétel. Ahogy mindig - ebben az ügyben is a kezdőknek, vagy kicsiknek próbálom átadni a tapasztalataimat.

Ha pedig a rendezvények alkotóelemeit nézzük, akkor is 3 fő csoportot tudnék felsorolni:
  1. Szponzor
  2. Media
  3. Program
Ezek közül egynek minimum rendelkezésre kell állnia ahhoz, hogy egyáltalán érdemes legyen belefogni bármibe is. Ezek nélkül valóban jobban járunk, ha kiállítóként veszünk részt rendezvényeken.

Szóval, bár első látásra egy rendezvényen sok profit center van, vagyis sok helyről jöhet a bevétel sajnos cost center is bőven van, vagyis költségünk is rengeteg keletkezik, nem beszélve a rengeteg adminisztratív buktatóról.

Nézzünk néhány jellemző rendezvénytípust:
  • Sportesemény jellegű rendezvények - Meccsek, Intersport Squash OB (ha már...)
  • Vásár jellegű rendezvények - Fitbalance, BNV, stb...
  • Szépségversenyek - A Szépségkirálynő, Miss International Hungary
  • Ágazati promóciós események - pl: Múzeumok Éjszakája
  • Promóciós események, termékbemutatók
A folytatásban részletesebben megvizsgáljuk a fenti típusokat egy-két példa elemzésével...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése