2014. szeptember 6., szombat

Szépségverseny, ahogy senki más nem csinálja - további tapasztalatok

Szépségverseny, ahogy senki más nem csinálja

A magam részéről továbbra is a piaci bevezetést és az üzletfejlesztést tekintem fő profilomnak, így e blog is erről szó. Ugyanakkor az utóbbi két évben aktívan foglalkozom egy szépségverseny szervezésével is. Ez így elég egyszerűen hangzik, pedig azért ennél többről van szó.

Egy egyedülálló szépségverseny: THE Beauty Pageant Concept

A Miss International Hungary 2013 során megmutattuk, hogy lehet Magyarországon színvonalas szépségversenyt csinálni, akár olyan keretek között is, ahol nagykövetek és cégvezetők is komfortosan érzik magukat.
A győztesünk, Ötvös Brigitta Miss International Hungary 2013 pedig magyarként először bekerült a legjobb 5 közé a négy nagy nemzetközi szépségverseny döntőjén. Ez volt a Miss International tokiói döntője decemberben.

Egyértelmű volt, hogy folytatnunk kell, hiszen 8 hónap alatt több eredményt értünk el, mint az egész magyar szépségversenyzés az elmúlt 25 évben. A kérdés az volt csak, miként tudunk lépést tartani magunkkal, és képesek leszünk-e további hasznos újítást és eredményeket hozni a piacra.
Ehhez tennünk kellett egy lépést hátrafelé és végiggondolni, hogy mit csináltunk másképpen és mit csináltunk esetleg jobban. Mit rontottunk el eddig, mi magyarok, hogy a mi lányaink a legszebbek, és mégis rendkívül rosszul teljesítünk még regionális szinten is? Mi az, amin mi javítani tudunk esetleg?


A nagy nemzetközi szépségversenyeket működtető szervezetek döntőjükön olyasvalakit keresnek, aki egy évig a szervezetet és a brandet képviseli.  Ilyen értelemben nagykövetekről van szó, akik történetesen szépek. A nemzetközi döntő mezőnyében mindenki szép! Ebből a szempontból a világszépe kifejezés is félrevezető kissé...

Alkalmassá kell tehát tenni a versenyzőket erre a kvázi-nagyköveti pozícióra.
Ehhez olyan képességeket, készségeket kellene elsajátítaniuk, mint folyékony angolnyelv-tudás, nyilvános beszéd, interjú-adás, aktuálpolitikai ismeretek, általános műveltség, diplomáciai etikett és protokoll, valamint ezek mellett olyan "hagyományos" készségek, mint a helyes testtartás, járás, pózolás amelyek általában szintén nem jelentenek evidenciát.  De ha igazán sikeres versenyzőt szeretnénk, olyan további self-menedzsment, marketing, media ismeretek, stb... Arról nem beszélve, hogy sokszor az igazi problémát nem a szakmai felkészítés hiánya jelenti, hanem a lelki felkészületlenség. Ha egy szépségkirálynő nem tudja, mit vállal, nagyon valószínű, hogy hosszú távon nem lesz sikeres.
Márpedig egy sikeres rendezvény egyik fontos ismérve a sikeres szépségkirálynő. A feladat tehát adott volt: egy minden eddiginél céltudatosabb, így hosszabb és alaposabb felkészítés.

Ebből nőtt ki nálunk egy teljesen új üzleti modell, amelynek három pillére van:
  1. A reality, amelynek témája a felkészítés maga és a versenyzők bemutatása
  2. Az eseménysorozat, amelyhez szintén sok újítást vezettünk be
  3. A szavazórendszer, amely nem kizárólag egy szoftver és applikáció, hanem újszerű elbírálási rendszer is.
Az üzleti tervünk ezek nemzetközi bevezetésére (franchise) épül, amely egyben egy nemzetközi döntő Budapestre hozását is jelenti.
Víziónk, hogy Budapest egy szépségversenyközpontot tudunk ezáltal létrehozni, vagyis reményeink szerint Magyarország nem csak felkerül a nemzetközi szépségverseny-térképre, de egy központtá is válik.
Ez önálló képzési rendszert jelent, nemzetközi felkészítő tábor és szolgáltató központ létrehozásával. A szolgáltató központ elég változatos és színvonalas kiszolgáló hálózatot is igényel.

Összefoglalva: a szépségversenyzésnek van értelme!
Nagyon pozitív országimázs mellett közvetlen gazdasági hasznot is hozhat. Ez pedig elég ambiciózus cél!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess, és segítsd munkánkat, nyomj egy like-ot és/vagy oszd meg! Köszönjük!

Korábbi bejegyzéseink közül ajánljuk figyelmedbe:

  • Hogy a kisvállalkozások számára készítendő stratégia miben kell(ene), hogy eltérjen a nagyobbaktól, itt fejtegetem.
  • A nemzetközi piaci bevezetés sajátosságairól pedig itt olvashatsz
  • A marketing stratégiáról pedig itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése