2013. október 31., csütörtök

Start up biblia, avagy egy induló vállalkozás ötparancsolata

5 alapvető üzleti tervezési és vezetési szabály...

amiket nem árt megfogadni. Egy új üzlet létrehozása és fejlesztése izgalmas feladat. Sőt, igazából ez a legizgalmasabb része az üzletnek. Engem például főleg ez a rész motivál. 

Ez is két részre bontható: az első rész, amikor egy érdekes (vagy nem érdekes) ötletet megpróbálunk az életbe átültetni, vagyis megpróbáljuk üzleti alapokra helyezni. A másik - szintén érdekes rész - amikor erre megpróbálunk egy üzletet ráépíteni.

Ezek után jön egy sokkal kevésbé izgalmas, bár nem kevésbé nehéz rész, amikor már mindezt "csak" működtetni kell.

Gondoltam, összeszedek pár tanácsot specifikusan erre a kezdeti szakaszra vonatkozóan. Tudom, ezeket mindenki tudja... De valahogy senki sem követi! Legalábbis kevesen.

1. Legyen stratégia! 


A stratégia alatt minimálisan is egyfajta akciótervet értünk, időkeretekkel és határidőkkel, amelyeket be kell tartani. Még ha nem is egy 20-30 oldalas pdf dokumentumról beszélünk táblázatokkal és ábrákkal, függelékkel és hivatkozáslistával, akkor is legyen egy írott verzió. Nem kell, hogy legyen külön marketing stratégia és értékesítési stratégia része, sőt az sem baj, ha nem az a neve, hogy üzleti terv vagy a növekedési stratégia nincs nevén nevezve benne. A lényeg, hogy legyen egy írásos tervezet, amit a cég igyekszik követni és amelyben a célok és mérföldkövek érthetők és visszakövethetők. 

2. Legyenek világosak a célok!



Elvileg ez is evidens, sőt ennek a stratégiában benne kell lennie, tehát ilyen értelemben nem kellene erre egy külön pontot "pazarolni". Azonban a célok megléte is már önmagában annyira fontos - és ennek ellenére nagyon kevesek tudják megfogalmazni - hogy érdemes külön is foglalkozni velük. 

Ugyanakkor az is tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a célok mennyire világosak. Minden döntéshozó tud-e velük azonosulni és ugyanazt érti-e alattuk? Erről meg kell győződni.

3. Győződjenek meg, hogy közös nyelvezetet használnak!



Ez párhuzamban áll a fentiekkel. Az, hogy ugyanazt a szót használjuk, még nem biztos, hogy ugyanarra is gondolunk. Szintén nagyon frusztráló tud lenni, ha hosszú idő után jövünk rá, hogy banális okok miatt beszéltünk el egymás mellett. Adott esetben ez már késő is lehet. Egy üzlet, sőt egy emberi kapcsolat mehet rá.

Kérdezzünk tehát rá: ez pontosan mit jelent? Hogy érted ezt pontosan? Mit értesz ezalatt?

4. Értsék egymás motivációit!



A cégtársak közötti konfliktus az egyik leggyakoribb ok, hogy egy működő üzlet tönkre megy. A nem jól működő üzleteknél pedig szinte törvényszerű... Tapasztalataim szerint sokszor abból adódik a konfliktus, hogy nem értik egymás motivációit. 

5. Legyen elkülönített budget!



A végére hagytam a lényeget... Egyrészt kevés frusztrálóbb dolog van, mint havonta (vagy gyakrabban) zsebből pakolni befele a pénzt egy vállalkozásba, amit azért hoztunk létre, hogy pénzt termeljen, másrészt sokkal komolyabban tudjuk venni a vállalkozást, ha érezzük a befektetés súlyát. 

...és a bónusz, hogy mi is komolyabban vesszük magunkat, emiatt mások is komolyabban vesznek minket.

Ez is kézenfekvő. Viszont megvalósítani már más tészta sajnos. 

Ha vállalkozást tervez indítani, vagy egy termék szolgáltatás bevezetését tervezi, kérjen konzultációt!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess, és segítsd munkánkat, nyomj egy like-ot és/vagy oszd meg! Köszönjük!


Korábbi bejegyzéseink közül ajánljuk figyelmedbe:

  • Hogy a kisvállalkozások számára készítendő stratégia miben kell(ene), hogy eltérjen a nagyobbaktól, itt fejtegetem.
  • A nemzetközi piaci bevezetés sajátosságairól pedig itt olvashatsz
  • Egy különleges rendezvényünkről is írtunk

1 megjegyzés:

  1. Абрам Александр üzletember vagyok, aki képes volt újjáéledni haldokló favágó üzletét egy Isten segítségével, akit Benjamin Lee, a hitelkonzultánsnak hívtak. Jekatyerinburgban vagyok Екатеринбург. Nos, vállalkozást akar próbálni, rendezni az adósságát, kibővíteni a meglévőt, pénzre van szüksége az áruk vásárlásához. Problémái vannak a jó hitelkeret biztosításával, szeretném, ha tudnád, hogy Benjamin úr látni fog téged. Ez a megfelelő hely az összes pénzügyi problémájának megoldására, mert élő bizonyság vagyok, és ezt nem tudom csak megtartani magamnak, amikor mások pénzügyi utat keresnek. Szeretném, ha mind kapcsolatba lépne ezzel az Isten által küldött hitelezővel. a többi részben leírtak felhasználásával e nagyszerű lehetőség részese lehet. E-mail: lfdsloans@outlook.com Vagy a WhatsApp / Szöveg + 1-989-394-3740.

    VálaszTörlés