2015. február 6., péntek

KKV finanszírozás - angel investment?

Nincsenek angyalok


Mondhatnánk frappánsan(?), hogy ez a probléma a magyar gazdaság legnagyobb és legnagyobb problémákkal küzdő szektorával.

Egy bejegyzéssorozatban foglalkozom a Nyugati technológiai fejlődés egyik motorjával, az ún. angel
investmenttel és annak magyarországi helyzetével. Az előfeltevésem - hogy lelőjem a poént - hogy Magyarországon nem létezik ez a fogalom - és ez nagyon komoly probléma, amit ha nem orvosolunk, rengeteg potenciális kapacitást hagyunk kihasználatlanul. A "gazdaság motorja" talán kicsit túlzó megfogalmazás, de ha az autós példánál maradunk, akkor a pénzügyi angyalok a gazdaság motorjában a gyújtógyertyát jelenhetik.

Sok dologra kell kitérnünk ebben a nagy, de annál kevésbé tárgyalt témában. Ilyenek az elcsúszott  léptékek, a fogalmi zavarok és a helyesnek vélt szerepek. A többit pedig majd közben...

A "KKV szektor", amitől a csodát várjuk


Programok, akciótervek sora hivatott beindítani/feljavítani a legtöbb embert foglalkoztató szektort, amit azonban érdemben mégis szinte mindenki beindíthatatlannak tart - legalábbis rövid távon. De mégis hogy lehetséges ez, ha már kormányzati szinten is feladatként tekintenek erre?

Ennek - véleményem szerint - sok összetevője van. Egyrészt nem biztos, hogy a kormány szerepe lenne a legfontosabb - legalábbis nem ez és nem így... Másrészt egyszerűen nem lehet stratégiát írni a vállalkozások 99%-ára. Gyakorlatilag ugyanis szinte minden magyar vállalkozás KKV-nak számít. Nonszensz.

A nullák


Ennek oka a nullákban van. Bizony a nullákban. Amik a különbséget adják a magyar és az EU értékrendszere között. Azzal ugye mindannyian tisztában vagyunk, hogy nincsenek egyetemes értékek. Ami itt X Ft, az ott Y EUR. Ez ilyen egyszerű és igaz mindenre. A munkaerőre, a termőföldre, a tőkére és minden eszközre és forrásra. Az érték ugyanis egy társadalmi egyezség (közmegegyezés) alapján dől el. És hogy minek mennyi lesz az értéke, abban olyan fura dolgok játszanak közre, mint az adott jószág (bármi) hasznossága, a fogyasztói kosár (viszonylagosság) és a bizalom. Igen, a társadalom bizalmi szintje. Erről még lesz szó.

Hogy miért fontos mindez? Mert fontos belátnunk és megértenünk, hogy az EU más léptékben gondolkozik. Ami pedig több szinten hat a témánkra, a KKV monolitra. Egyrészt az EU statisztikai rendszere alapján dolgoznak a bankok és maga a kormány is annak megfelelően írja nemzetgazdasági stratégiáit. És... ez magyarázza azt is, hogy sikerül - by defitnition - megvalósíthatatlan stratégiát írni a mindenkire.

De ez csak ez egyik szint, ahogy az elcsúszott értékek hatnak ránk. A másik - többi - szint megértéséhez a lábakra kell vetnünk egy pillantást...

A lábak


A kezdő vállalkozások támogatási és/vagy finanszírozási rendszere alapvetően a következő lábakon
(kellene) álljon:
  • Az emberek - (született: a társadalom)
  • A piac
  • A bankok
  • Az állam
  • Az EU
Ez a fajta részletezés is önkényes és bizonyos szempontból mér félrevezető is, azonban annak szemléltetésére ez a módszer a legmegfelelőbb, hogy mi nincs és mi működik rosszul.

Erről írok a következő részben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése