2013. szeptember 7., szombat

Nehézségek és tanulságok egy nagy rendezvény szervezése során

A Miss International Hungary 2013. szépségverseny szervezésének tapasztalatait szeretném itt megosztani. Szeretném megosztani, mert sikeres lett. Siker, amiért megdolgoztunk. Méghozzá nagyon keményen! Így büszkék vagyunk rá. Ugyanakkor rengeteg stresszel is járt, amit - így 30 felett az ember már megtanulta - fel kell dolgozni. Így, most egyben próbálom kiélvezni a sikert és feldolgozni a stresszt. Akit meg érdekel, elolvassa.

Tizenakárhány év rendezvényszervezői tapasztalatával a hátam mögött tudom, hogy egy nagyobb (értsd: nagyobb) rendezvény megszervezése embert próbáló feladat. Ez nem kizárólag azért van így, mert nehéz rá szponzort találni. Márpedig az sem egyszerű ezt pedig a nagyjából ugyanannyi sales-marketinges tapasztalat mondatja...

Amikor megtalált minket a lehetőség, hogy a világ egyik legnagyobb szépségversenyének magyar rendezvényét rendezhessük meg, nos hát kértem egy kis gondolkodási időt. Egy ilyen rendezvény egyrészről lehet, hogy csak úgy rád talál, mert jó a pedigréd, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lesz franchise díj, és adott esetben lelépési pénz. Másrészről rengeteg időt és energiát kell majd ráfordítanod, ez biztos. Márpedig ezek szűkösen rendelkezésedre álló javak. Ez is biztos.

A szervezők
Ami még szintén biztos, hogy kell egy budget. Ha ezt csak úgy hasra ütés szerűen valahova 20 és 30 millió Ft közé taksálod, akkor jól saccolsz. Mindig kérdés, hogy mit számítasz bele a költségekbe... A legnagyobb kérdés azonban az lesz, hogy ebből a budgetből mi az, amit szponzoraid hajlandók magukra vállalni. Márpedig ez a 2013-as év Magyarországán égető kérdés.

Abban biztosak voltunk, hogy nem szeretnénk egy átlagos, tucat jellegű szépségversenyt szervezni. Magam részéről abban is biztos voltam, amikor eldöntöttük, hogy belevágunk, hogy nem tudjuk mire vállalkozunk. Ebben igazam lett. Akárhogy is, elhatároztuk, hogy a Miss International Hungary 2013 szépségkirálynőjét méltó módon, alapos keresés és vizsgálódás után, magas színvonalú esemény keretében, lehetőleg a media figyelmének felkeltésével és teljesen átlátható feltételrendszerrel fogjuk megválasztatni.

Ezért, a lehető legnagyobb merítés garantálása érdekében 6 előválogatót szerveztünk országosan, ahova minden alkalommal magunkkal vittük a kis, akkoriban nagyjából 20 fős stábunkat. A stáb tagjai: fotós, videós-operatőr, műsorvezető, zsűri tagjai, hostessek. Nélkülük is lehet, csak nem érdemes, ugye.
Az elődöntőre így gyűjtöttünk össze 60 versenyzőt, akiből ott, a Buddha-Bár-ban kellett 24-et csinálni, vagyis 36 lány nem juthatott tovább. Ezúton is köszönet Bosznai Károlynak a helyszínen nyújott segítségért, valamint a Caprice csapatának, akik az elejétől hittek a rendezvényben és támogattak minket.

Ezek után következett a több, mint 1 hetes (8 napos) felkészítő tábor, ahol a döntőbe jutottak a szigorú étrend betartása mellett napi 2 edzésen kellett, hogy részt vegyenek, valamint szponzori eseményeken és oktató jellegű előadásokon kellett részt vegyenek. Mindezek mellett még olyan egyéb kategóriák programja is a felkészítő tábor során lett lebonyolítva, mint a Miss Bikini, Miss Talent, Miss Internet. Ez egy igen feszes programot eredményezett, ami hatékonysága mellett igen gyorsan összerántotta a csapatot. Amitől a felkészítő tábor kapcsán a leginkább féltünk, az volt, hogy 24 hisztis kislány fog az idegeinkre menni és egyúttal megnehezíti életünket minden módon, valamint ellehetetlenítik, hogy a közel 30 fős állandó stábunk - amely ideiglenes jelleggel néha 60 főre duzzadt - munkáját kézben tartsuk. Ezzel szemben a kezdeti 1-2 nap után, mind a stáb, mind a versenyzők gyorsan összerázódtak és gyakorlatilag barátságok alakultak ki a fárasztó, feszített tempójú megpróbáltatás során. A harmadik napra a lányok is megértették, hogy az elsőre kellemetlennek tűnő merevség és a szigorú szabályok a hatékonyságot és a biztonságot, vagyis az ő érdeküket szolgálják. A stáb tagjai pedig szerencsére gyakorlatilag az első perctől sajátjuknak érezték a projektet és korábbi vállalásaikat szó nélkül múlták felül akkor is, ha csak az utolsó pillanatban szóltunk. Külön köszönet illeti Rippel Ferit és Márton Bettyt, akik nélkül a tábor, hát nem is tudom...




A következő kihívás és az összes szervező idegzete számára nagy falat a döntő volt. A rendezvény szervezése napról-napra ment. Vagy őszintébben fogalmazva: történt. Vagyis maximum 24 órát láttunk előre. A feladatok - amelyek közül sokra korábban egyáltalán nem is gondoltunk - nagysága, szerteágazósága és a kihívások sokasága miatt a döntő, mint esemény esetlegesnek és távolinak tűnt. Holott az egész addigi négy hónap munkája azért az egy napért volt. Ha a döntő nem sikerül jól, akkor egészen addig teljesen mindegy, hogy mit csináltunk. A rendezvénynek annyi. Nagyjából ezek a gondolatok kavarogtak a fejünkben már egy ideje. Kimondatlanul, de ott voltak. Az egymást követő stresszes napok, amelyeket zsinórban 2-3 óra alvással abszolváltunk és a menetrend szerint érkező, gyakorlatilag a semmiből kiszámíthatatlanul feltűnő, az egész rendezvény létét veszélyeztetni látszó pánikhelyzetek garantálták, hogy ne foglalkozzunk a döntővel. Még. A nyomás azonban belül mindannyiunkon nőtt. Ezt az érzést korábban már tapasztaltam a Budapest Plázs szervezése során, és már akkor is nagyon megviselt kezelhetetlensége. Most, tíz évvel később csak nehezebb lett. Éreztem, amint a döntő közeledtével erősödött bennem. Kialvatlanul, fáradtan, kimerülten próbálod átlátni a helyzetet, újra és újra átgondolni, hogy vajon mindent elintéztél-e. Minél inkább erőlteted magad, hogy tiszta fejjel gondolkozz, annál inkább hajszolod bele magad a kezelhetetlen stresszbe. Az már nem az a "jó stressz", ami segít abban, hogy mindig csak az itt-és-mostra koncentrálj. KONCENTRÁLJ! Ettől a stressztől már nem tudsz koncentrálni. De aludni sem. Folyton attól rettegsz, hogy valamit elfelejtettél. Valami olyat, ami nagyon egyértelmű, és nélkülözhetetlen. És holnap, amikor "kipihenten" szembesülsz vele, akkor már késő lesz. A döntő napja azonban eljött, ha aludtunk előtte, ha nem. És annyi bizonyos, hogy végzetként közeledett volna felénk, ha nem a legfelkészültebb szakemberek vannak a stábban, akik mint korábban említettem, még rugalmasak is voltak. Nagyon nagy köszönet Fábián Évának és csapatának, valamint Ligetvári Zsolt és a HaircutSalon stábjának.

Így, hogy túl vagyunk rajta, és az elején a poént is lelőttem, már nem olyan izgalmas, hogy sikeres lett-e. Hogy sikeres lett, abban nagyon nagy része volt Markó Robinak, aki koreográfiát és rendszert vitt az elképzeléseinkbe és természetesen Bencsik Tamarának, aki nagyon ott volt a színpadon. Ahogy a próbák során a lányok megjelentek Halász Éva gyönyörű estélyi ruháiban, miközben Tamara énekelt, éreztem, rendben leszünk. Megnyugodtam. Egy pár percre... Rengeteg segítséget és rugalmasságot kaptunk a helyszínt biztosító Corinthia Hotel Budapest részéről is. Nagyon köszönjük Thomas Fischernek és Timku Szabolcsnak.

Köszönjük a munkáját azoknak, akik napi szinten velünk voltak a táborban: Nagy Marci stylistnak, Németh Dorottya fitnesz világbajnoknak, Pisti Pistinek, aki beszorult a liftbe...

Ötvös Brigitta
Köszönet Kozma Klaudia hasznos tanácsaiért, Borzi Viviennek (aki Fotós) a képekért, Réti Dóri áldozatos PR tevékenységéért, köszönjük Szunai Lindának és Tokár Tamásnak a műsorvezetést, köszönjük Benedek Jankának és a BrillBirdnek a körmöket, Deutsch Anitának és Rippel Viktornak a felkészítést, a Highland Golf Clubnak a sajtó tájékoztató helyszínt és köszönjük minden zsűritagnak, szponzornak és stábtagnak is, akik nem lettek nevesítve!

Nos, összegzésképpen öregedtünk néhány évet, de rengeteget is tanultunk az eltelt négy hónapból, de főleg 2 hétből. Valóban megtanultuk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha igyekszünk magunknál jobb és tapasztaltabb stábbal dolgozni. Megtanultuk, hogy ha nagy és minőséget képviselő rendezvényt akarunk csinálni, akkor azzal minden pillanatban tisztában kell lenni, és tudatosan végig annak megfelelően cselekedni. Olyan stábbal kell együtt dolgozni, akik szintén hisznek a sikerben és hajlandóak is a magukénak érezni, látva a lehetőséget egy akár az egész karrierükre hatással bíró rendezvény erejében és bíznak az értékben, amit teremteni igyekszünk. Fontos, hogy a stáb minden tagja értse, hogy ez most több, mint egy akármelyik munka, amit elvállalt.
Rengeteget tanultunk az emberi kapcsolatokról, hogy mennyire másra számítottunk a döntős lányoktól. Köszönjük, hogy ilyen komolyan vették a feladatukat és mindent beleadva dolgoztak a céljukért. Mindannyiukat nagyon megkedvelte az egész stáb. Köszönjük, csajok!

Külön gratulálunk a kategóriák győzteseinek:

  • Tóth Anitának, a Miss Internet győztesének,
  • Horváth Grétának, aki mindig mindenkit megríkatott és egy nagyszerű és profi kis videóval nyerte meg a Miss Kreatív kategóriát,
  • Gábor Ingridnek, aki egy nem hétköznapi táncbemutatóval nyerte meg a Miss Talentet
  • Schvarcz Rékának, aki a Miss Bikini kategóriát nyerte meg,
  • Lugosi Alexandra 2. udvarhölgynek és
  • Lukács Réka 1. udvarhölgynek.

Végül pedig büszkék vagyunk a királynőnkre, Ötvös Brigittára, aki a közönségdíjat is megnyerte és Japánban is legalább a 15-be várunk. Hajrá Brigi!

Reméljük, mindannyian egyetértetek abban, hogy elértük célunkat és nem egy tucat szépségversenyt szerveztünk...!

A végeredmény, vagyis az egész rendezvény (több, mint 4 hónap) összefoglalójáról készült videó itt tekinthető meg:



Ha pedig feliratkozol a csatornára, vagy csak meglátogatod, akkor minden a verseny során, a versenyről készült videót megtekintheted:
https://www.youtube.com/user/MIH2013?feature=watch

Az előválogatók és az elődöntő programjáról itt olvashattok.
Marketing stratégia by CT Consulting.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess, és segítsd munkánkat, nyomj egy like-ot és/vagy oszd meg! Köszönjük!


Korábbi bejegyzéseink közül ajánljuk figyelmedbe:

  • Hogy a kisvállalkozások számára készítendő stratégia miben kell(ene), hogy eltérjen a nagyobbaktól, itt fejtegetem.
  • A nemzetközi piaci bevezetés sajátosságairól pedig itt olvashatsz
  • Egy különleges rendezvényünkről is írtunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése