2015. február 11., szerda

KKV finanszírozás 3.

Nincsenek angyalok - még mindig

"Szeretnék pályázati forrást egy újszerű szépségszalonra Budapesten. Arra nincs, de viszont Kazincbarcikán lehetne gyárat építeni."

A fenti "idézet" a képzelet szüleménye, de aki vállalkozó, az valamilyen formában hallotta már.

"Leave no one behind"


Ha pedig összegezzük az eddigieket, akkor kirajzolódik a vállalkozóknak egy nem kis csoportja, akit bizony hátrahagyunk minden segítség nélkül - US Marine ide vagy oda...

Ez a csoport, akik:
  • 2 (valójában 3) évnél fiatalabb cégük van
  • 20 millió Ft bevételnél kevesebbet realizálnak
  • nem elég nyereségesek

Nagyon sok minden hiányzik a rendszerből tehát, amire szükség lenne egy hatékony innovatív gazdasághoz.

Pénzből nyilván  sosem elég, így nem nagy dolog kijelenteni, hogy kevés van belőle. Pontosabb azonban, ha úgy fogalmazunk, hogy nem ott van, ahol mi szeretnénk hogy legyen. Így, sokszor azért nem hatékony az sem, amikor az állam innovációs céllal önti a pénzt.

A bizalom - amiről Fukuyama óta tudjuk, hogy társadalmi tőke -, tehát szintén hiányzik a
gazdaságból. Itt sokkal inkább lenne szerepe az államnak, hogy megteremtse a bizalmat. Közhely, hogy a bizalmat nagyon nehéz felépíteni, de nagyon könnyű lerombolni. Én ezt azzal egészíteném ki, hogy "hacsak nem állam az ember".

Államként ugyanis ez pont, hogy nem igaz. Az államokban hagyományosan nem bízunk - legalábbis így hisszük, ez az attitűd. Valójában nagyon is bízunk az államokban, ezt a bizalmat nagyon nehéz lerombolni és az állam viszonylag könnyen vissza tudja állítani a maga iránti bizalmat.


Mit lehet tenni?


Az állam bizalomteremtő képessége különösen szembetűnő, amikor más iránt kell bizalmat kiépíteni. Egy piaci szereplő iránt azonnal építhető bizalom, állami garanciavállalással példának okáért. Ha már "pénz nyomtatásról" beszélünk, állami szempontból célszerűbb lenne a pénzzel bizalmat teremteni a kezdő vállalkozások iránt és a potenciális befektetőket adminisztratív módon ösztönözni, hogy befektetőkké váljanak. Erre alkalmas lehetne például egy adóból leírható befektetési támogatás. De ezt nem a mi tisztünk kitalálni.

Amit viszont a mi tisztünk kitalálni - legalábbis az enyém. Játsszuk ezt a blog kedvéért, úgy értem.... - az az, hogy mi kell a kezdő vállalkozónak? Nos, nem elsősorban pénz. Sőt...

Innentől izgalmas...


Nagyon sok olyan tényező van, amire jobban szüksége van egy kezdő vállalkozásnak, mint a pénz. Ezt lehet úgy érteni, hogy ha az(ok) a bizonyos dolog, dolgok megvan(nak), megteremtődne a pénz, vagy ki lehet váltani a pénzt, hiszen mindenképpen arra kellene elkölteni, ha a növekedés a cél.

Ilyenek lehetnek - ismét önkényes sorrendben és bontásban:
  • szakértelem, tapasztalat - mentorálás
  • reklám, megjelenés, kommunikációs csatornák
  • piac - közvetlen érdeklődés, visszajelzés
  • maga a pénz
  • speciális készségek, tudás - pályázat, jog, stb...
  • politikai kapcsolatok - szabályozói befolyásolási képesség

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése